Κατηγορίες
Προσωπική εξέλιξη

Πώς να ζούμε το παρόν;

Τα άλυτα ζητήματα του παρελθόντος και η αγωνία για το μέλλον στέκονται, πολλές φορές, εμπόδια στο να ζούμε και να αντιλαμβανόμαστε το παρόν. Ξεχνάμε, όμως, οτι το παρόν είναι το μόνο που έχουμε. Το παρελθόν έχει φύγει και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα. Χάνοντας το παρόν δεν καταφέρνουμε να διατηρήσουμε την επίγνωση των συναισθημάτων, των σκέψεων και των συμπεριφορών μας. Παρασυρόμενοι από άγχη και φόβους του παρελθόντος και του μέλλοντος αποφεύγουμε την αξία της στιγμής.

557765_485910618140029_1635352864_nΤα άλυτα ζητήματα του παρελθόντος και η αγωνία για το μέλλον στέκονται, πολλές φορές, εμπόδια στο να ζούμε και να αντιλαμβανόμαστε το παρόν. Ξεχνάμε, όμως, οτι το παρόν είναι το μόνο που έχουμε. Το παρελθόν έχει φύγει και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα. Χάνοντας το παρόν δεν καταφέρνουμε να διατηρήσουμε την επίγνωση των συναισθημάτων, των σκέψεων και των συμπεριφορών μας. Παρασυρόμενοι από άγχη και φόβους του παρελθόντος και του μέλλοντος αποφεύγουμε την αξία της στιγμής.

Το παρελθόν μας έχει φέρει στο σήμερα. Συνέβαλε στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και των εμπειριών μας. Είναι πολύτιμο όταν καταφέρνουμε να διδαχτούμε από τις εμπειρίες μας, να συγχωρέσουμε και να το μετατρέψουμε σε μέσο εξέλιξης. Το μέλλον άλλοτε μας αγχώνει γιατί είναι άγνωστο και άλλοτε μας γεμίζει αισιοδοξία γιατί ελπίζουμε οτι μας επιφυλάσσει κάτι καλύτερο. Μπορεί να αποτελέσει κίνητρο όταν κατανοούμε οτι χτίζεται από τις επιλογές μας…τις επιλογές του παρόντος. Το παρόν είναι το δεδομένο, η στιγμή που ζούμε, η αξία του “τώρα”. Γεμάτο από εμπειρίες, επιλογές, συναισθήματα και θετική ματιά.
Το να ζούμε το παρόν δε σημαίνει οτι αρνούμαστε το παρελθόν ούτε οτι δεν ονειρευόμαστε το μέλλον. Άλλωστε, το παρόν περιέχει στόχους, όνειρα και αναμνήσεις. Απλά δίνουμε την ανάλογη αξία σε κάθε χρονική στιγμή και αξιοποιούμε κάθε εμπειρία με τον καλύτερο τρόπο.

Πως μπορούμε να εξασκηθούμε στο να απολαμβάνουμε το παρόν;

  • Εστιάστε στον εαυτό σας: βρείτε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα για να χαλαρώσετε. Πάρτε βαθιές αναπνοές, νιώστε το σώμα σας και διώξτε την ένταση. Μείνετε στο παρόν και εξασκήστε τη δυνατότητα αυτοσυγκέντρωσης εστιάζοντας στις αισθήσεις και ελέγχοντας τις σκέψεις σας.
  • Αφιερώστε λίγο χρόνο στην παρατήρηση όσων συμβαίνουν γύρω σας: παρατηρήστε τις εικόνες στη διάρκεια της καθημερινής σας διαδρομής. Ζήστε αυτή τη στιγμή χωρίς να σας ελέγχει το άγχος για το πότε θα φτάσετε ή τι θα κάνετε μόλις φτάσετε στον προορισμό σας. Αυτές οι σκέψεις θα σας στρεσάρουν χωρίς αποτέλεσμα γι’αυτό προσπαθήστε να τις κάνετε την κατάλληλη στιγμή. Άλλωστε σίγουρα θα κάνετε αυτό που πρέπει μόλις φτάσετε…αν το σκέφτεστε αγχωμένοι από πριν απλά θα χαλάσετε την ποιότητα των στιγμών σας.
  • Προσπαθήστε να μη κρίνετε τις σκέψεις σας: απλά παρατηρήστε αυτά που σκέφτεστε και αφήστε τα να υπάρχουν χωρίς να νιώθετε πίεση ή άγχος. Θυμηθείτε οτι εσείς ελέγχετε τις σκέψεις σας και όχι εκείνες εσάς.
  • Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας αλλά προσπαθήστε να μην προσκολληθείτε: η παρουσία στο “τώρα” μας επιτρέπει να είμαστε πιο ενεργητικοί και ήρεμοι. Μας δίνεται η δυνατότητα να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα μας, να τα διαχειριστούμε και να δράσουμε. Περιορίζοντας τον φόβο του άγνωστου μέλλοντος και τις “πληγές” του παρελθόντος βιώνουμε το παρόν πιο ουσιαστικά.
  • Αποδεσμεύστε το παρόν από τους μελλοντικούς φόβους: πολλές φορές ξεχνάμε να εστιάσουμε και να ζήσουμε στο παρόν επειδή ανησυχούμε για το μέλλον. Προσπαθούμε να προλάβουμε τα γεγονότα, να προνοήσουμε, να προφυλαχθούμε, να προετοιμαστούμε. Κατανοήστε οτι ο τρόπος που σκέφτεστε, οι επιθυμίες που έχετε, οι επιλογές που κάνετε είναι αυτά που σας εκφράζουν την παρούσα στιγμή. Η εξέλιξη αποτελεί την φυσιολογική και επιθυμητή πορεία του ανθρώπου άρα…είναι πολύ πιθανό να αναθεωρήσετε τα δεδομένα σας στο μέλλον. Το παρόν θα έχει συμβάλλει σε αυτό και θα σας έχει προσφέρει πολύτιμες εμπειρίες.
  • Κατανοήστε και εκτιμήστε τη μοναδικότητα και διαφορετικότητα κάθε ζωής: αποφύγετε τις συγκρίσεις με άλλους και την επιμονή σε πράγματα και καταστάσεις που σας λείπουν. Επιλέξτε τη θετική ματιά στη ζωή αντικρίζοντας όσα έχετε κερδίσει και επιτύχει. Αντλήστε αισιοδοξία για να συνεχίζετε κατανοώντας πόσο σημαντική είναι η μοναδικότητά σας -αλλά ακόμα περισσότερο- πόσο σημαντικό είναι να γεύεστε τη ζωή. Δε σημαίνει απαραίτητα οτι όλα θα πηγαίνουν όπως τα έχετε υπολογίσει, θα έχετε γνωρίσει όμως, τα συναισθήματα, τις ανάγκες, τις επιθυμίες σας, θα αποκτήσετε ευελιξία και δυνατότητα επαναπροσδιορισμού των στόχων…θα είστε παρόντες σε κάθε στιγμή της ζωής σας.

Να είστε καλά και να έχετε μια όμορφη, δημιουργική και ποιοτική χρονιά!

tmp_20256-tania-signature-3541-1272596500