Κατηγορίες
Συμβουλευτική Εγκυμοσύνης

Εγκυμοσύνη-Λοχεία: Συναισθήματα και Σκέψεις

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος πολύ πλούσια σε συναισθήματα. Η χαρά, ο ενθουσιασμός, η ευτυχία, η προσμονή εναλλάσσονται με το φόβο, το άγχος, την ανασφάλεια, την αγωνία. Οι συνθήκες ζωής κάθε γυναίκας καθώς και η προηγούμενη ψυχική της κατάσταση θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία που θα αναπτύξει κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι ορμονικές μεταβολές για να φέρουν συχνά αποτελέσματα όπως εκρήξεις θυμού, παράπονα, μελαγχολία, ευσυγκινησία. Κάθε μέρα, μήνας, τρίμηνο που περνάει βιώνονται σωματικές και ψυχικές αλλαγές, αρχίζει η επικοινωνία με το μωρό και η προετοιμασία για τον ερχομό του.

blog-εικόνα-εγκυμοσύνηΗ εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος πολύ πλούσια σε συναισθήματα. Η χαρά, ο ενθουσιασμός, η ευτυχία, η προσμονή εναλλάσσονται με το φόβο, το άγχος, την ανασφάλεια, την αγωνία. Οι συνθήκες ζωής κάθε γυναίκας καθώς και η προηγούμενη ψυχική της κατάσταση θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία που θα αναπτύξει κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι ορμονικές μεταβολές για να φέρουν συχνά αποτελέσματα όπως εκρήξεις θυμού, παράπονα, μελαγχολία, ευσυγκινησία. Κάθε μέρα, μήνας, τρίμηνο που περνάει βιώνονται σωματικές και ψυχικές αλλαγές, αρχίζει η επικοινωνία με το μωρό και η προετοιμασία για τον ερχομό του.
Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε τις μεταβολές κάθε τριμήνου σε μερικές γραμμές θα λέγαμε ότι στο πρώτο τρίμηνο σημαντικότερη στιγμή αποτελεί η είδηση της εγκυμοσύνης, η οποία ακολουθείται από συναισθήματα που αφορούν στη συνειδητότητα της επιλογής και τη συνειδητοποίηση της επιθυμίας. Παρατηρείται έντονη ορμονική δραστηριότητα και πιθανά σωματικά συμπτώματα που ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα. Στο δεύτερο τρίμηνο υποχωρούν τα αρχικά συμπτώματα και επανακτάται η σωματική δύναμη και ενέργεια. Το μωρό γίνεται πλέον αντιληπτό και η αναμονή βιώνεται με μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Τέλος, στο τρίτο τρίμηνο το μωρό θεμελιώνει τις αντιληπτικές και νοητικές του ικανότητες ενώ η έγκυος μπορεί να κουράζεται εύκολα και να ανυπομονεί για τη γέννηση.
Σε αυτή τη περίοδο της ζωής έντονα και εναλλασσόμενα συναισθήματα μαζί με τη γυναίκα βιώνει και ο άντρας. Παρατηρεί με αμηχανία το σώμα της γυναίκας να αλλάζει και πολύ συχνά αυξάνονται τα συναισθήματα του φόβου και της ευθύνης. Οι δυο τους επανεκτιμούν τους ρόλους τους, καθώς πρόκειται σύντομα να αποκτήσουν ένα ρόλο πολύ σημαντικό-εκείνο του γονέα. Η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, η αποδοχή, η κατανόηση και ο σεβασμός, η συζήτηση για τους προβληματισμούς και η κοινή τους προετοιμασία θα συντελέσουν τόσο στην ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης όσο και στην ανάπτυξη των δεσμών του ζευγαριού με το μωρό.
Μετά τη γέννηση, εξίσου σημαντική περίοδο αποτελεί εκείνη της λοχείας. Η γυναίκα, για άλλη μια φορά, βιώνει σημαντικές ορμονικές αλλαγές, όμως το σπουδαιότερο γεγονός είναι η ύπαρξη, πλέον, του μωρού. Καλείται να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα που εμπεριέχει την αποκλειστική ενασχόληση της με το μωρό, τη προσπάθεια επικοινωνίας, συντονισμού και κατανόησης των αναγκών του και την ανάπτυξη συναισθηματικών δεσμών μαζί του μέσω του θηλασμού. Οι έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις και η θλίψη που ενδέχεται να παρουσιαστούν σε κάποια γυναίκα είναι καλό να αντιμετωπίζονται με προσοχή και υποστήριξη.
Πώς μπορούμε να βιώσουμε ομαλά την εγκυμοσύνη και να μεταδώσουμε όμορφα συναισθήματα στο μωρό;

  • Εκφράστε τα συναισθήματά σας και συζητείστε με τον σύντροφό σας: μιλήστε για τις ανησυχίες σας και ακούστε και εκείνον. Έχετε και οι δυο την ανάγκη να εκφράσετε τη χαρά αλλά και τις αγωνίες σας. Η καλή επικοινωνία μεταξύ σας θα φέρει ισορροπία, συναίσθημα που χρειάζεστε τόσο εσείς όσο και το μωρό.
  • Συναναστραφείτε ανθρώπους που σας προσφέρουν χαρά: επιδιώξτε την παρέα εκείνων που σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα, να είστε ο εαυτός σας. Ακόμα και αν αυτό δεν είναι εφικτό πάντα προσπαθήστε στον προσωπικό και ελεύθερο σας χρόνο να περνάτε ευχάριστες και ήρεμες στιγμές.
  • Επικοινωνήστε με το μωρό και δώστε του απλόχερα την αγάπη σας: μιλήστε του, τραγουδήστε του, αγγίξτε και χαϊδέψτε την κοιλιά σας. Το έμβρυο είναι μια προσωπικότητα που δομείται και έχει ανάγκη από ερεθίσματα και εμπειρίες.
  • Προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε ότι δεν κάνουν κακό τα συναισθήματα αλλά η διαχείρισή τους: μην αποφεύγετε ή αποκρύπτετε τα συναισθήματά σας. Το αποτέλεσμα θα είναι να γεμίζετε θυμό και ενοχές. Δεν παύετε να είστε άνθρωπος, όπως ακριβώς και το μωρό σας. Διδάξτε του από την εμβρυική ζωή ακόμα να νιώθει αλλά να μπορεί να διαχειριστεί όσα μας ταλαιπωρούν.
  • Ενημερωθείτε για τις αλλαγές της εγκυμοσύνης και της λοχείας: όταν γνωρίζετε τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συναντήσετε θα είστε πιο ήρεμες. Η υπερβολική ενασχόληση και ο πανικός είναι που δεν χρειάζονται. Η πληροφόρηση μπορεί να προλάβει αρκετές δυσάρεστες καταστάσεις.
  • Ζητήστε στήριξη όποτε τη χρειάζεστε: είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε στην περίοδο της λοχείας εκφράστε στους αγαπημένους σας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Ζητήστε τη στήριξή τους αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, αν νιώθετε έντονη θλίψη, κούραση, αδυναμία ή δεν μπορείτε να χαρείτε με αυτό που ζείτε.
  • Συνειδητοποιήστε ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, μοναδικός και ανεπανάληπτος: το ίδιο και εσείς με το μωρό σας.

Να είστε καλά και να απολαύσετε την τόσο ξεχωριστή περίοδο της ζωής σας!
(Θερμό ευχαριστώ στο MommySchool για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και στους μέλλοντες γονείς για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον τους. Θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας για ότι χρειαστείτε.)

τάνια