Κατηγορίες
Προσωπική εξέλιξη

Διλήμματα και αποφάσεις

Καθημερινά καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις για θέματα που μας απασχολούν, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο σημαντικά. Δραστηριότητες της καθημερινότητας, όπως το μεταφορικό μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε, τα ρούχα που θα επιλέξουμε ή θέματα που καθορίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την εξέλιξή μας, όπως η επιλογή επαγγέλματος, συντρόφου κτλ. αποτελούν μερικά από τα διλήμματα που προκύπτουν στη πορεία της ζωής μας. Στη πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς το κόστος της «λάθος» επιλογής είναι μικρό και πολλές φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε. Όταν, όμως, πρόκειται για σημαντικότερες αποφάσεις αναλύουμε τις σκέψεις μας, προσπαθούμε να βρούμε την καταλληλότερη επιλογή, το συναίσθημα μπερδεύεται με τη λογική, αισθανόμαστε αβεβαιότητα, άγχος, φοβόμαστε μήπως το μετανιώσουμε και συχνά οδηγούμαστε σε στασιμότητα.

blog-εικόνα-διλήμματα και αποφάσειςΚαθημερινά καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις για θέματα που μας απασχολούν, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο σημαντικά. Δραστηριότητες της καθημερινότητας, όπως το μεταφορικό μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε, τα ρούχα που θα επιλέξουμε ή θέματα που καθορίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την εξέλιξή μας, όπως η επιλογή επαγγέλματος, συντρόφου κτλ. αποτελούν μερικά από τα διλήμματα που προκύπτουν στη πορεία της ζωής μας. Στη πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς το κόστος της «λάθος» επιλογής είναι μικρό και πολλές φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε. Όταν, όμως, πρόκειται για σημαντικότερες αποφάσεις αναλύουμε τις σκέψεις μας, προσπαθούμε να βρούμε την καταλληλότερη επιλογή, το συναίσθημα μπερδεύεται με τη λογική, αισθανόμαστε αβεβαιότητα, άγχος, φοβόμαστε μήπως το μετανιώσουμε και συχνά οδηγούμαστε σε στασιμότητα.

Τα διλήμματα είναι μέρος της ζωής μας, φανερώνουν πως η ζωή συνεχίζει να κυλάει και οι καταστάσεις μεταβάλλονται. Το άγχος, ο φόβος και η ανασφάλεια που μας διακατέχουν ορισμένες φορές είναι λογικό να υπάρχουν, εφόσον το άγνωστο πάντα μας τρομάζει γιατί μας αναγκάζει να αναζητήσουμε νέα δεδομένα. Η αντιμετώπιση, όμως των καταστάσεων, των δυσκολιών και η διαχείριση των συναισθημάτων είναι τα στοιχεία που εμπλουτίζουν τη ζωή μας και μας πάνε ένα βήμα παραπέρα. Αντίθετα, η διατήρηση των φόβων και οι ανασταλτικές σκέψεις μας καθηλώνουν, μας στερούν τη χαρά των εμπειριών και παρεμποδίζουν την εξέλιξή μας. Κάθε απόφαση εμπεριέχει ένα ρίσκο. Μπορούμε να σκεφτούμε, να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας, να αξιολογήσουμε τα δεδομένα αλλά παίρνοντας αποφάσεις γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τη ζωή.

Πώς μπορούμε να αποφασίσουμε τελικά;

  • Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας: με άλλα λόγια ακολουθήστε το συναίσθημα και το ένστικτό σας. Τα ερεθίσματα που δέχεστε από το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω σας, σας οδηγούν σε ασυνείδητο επίπεδο να σχηματίσετε μια αντίληψη, μια άποψη για το τι ή ποιος σας ταιριάζει περισσότερο. Επιχειρήστε να αποκωδικοποιήσετε αυτά τα μηνύματα με βάση τα προσωπικά σας κριτήρια.
  •  Προσδιορίστε στόχους, αξίες και επιθυμίες: σκεφτείτε τι περιμένετε από την απόφασή σας, ποιος είναι ο στόχος σας, ποιες ανάγκες προσπαθείτε να καλύψετε, φανταστείτε τον εαυτό σας μέσα στην κατάσταση, εντοπίστε τις προτιμήσεις σας με βάση το προσωπικό σας σύστημα αξιών.
  • Αξιολογήστε τις εναλλακτικές σας: σκεφτείτε τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε, πως θα νιώθατε σε μια διαφορετική περίσταση, τι σας ευχαριστεί και σας ικανοποιεί περισσότερο.
  • Συζητήστε με άτομα που εμπιστεύεστε: απλά και μόνο η διαδικασία της συζήτησης, ίσως σας βοηθήσει να ακούσετε και εσείς οι ίδιοι όσα σκέφτεστε, να τα κατανοήσετε και να τα βάλετε σε τάξη. Ρωτήστε τη γνώμη ανθρώπων που αγαπάτε αλλά να θυμάστε ότι η απόφαση είναι δική σας και αυτοί που σας νοιάζονται θα σας στηρίξουν.
  • Δείτε την επιλογή σας σφαιρικά: σκεφτείτε τα αρνητικά και τα θετικά κάθε επιλογής και φανταστείτε πώς θα αισθανόσασταν σε κάθε περίπτωση. Συγκεντρώστε πληροφορίες που σας χρειάζονται, ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες και απορίες, ειδικότερα σε πρακτικά ζητήματα όπως για παράδειγμα οικονομικές ή επαγγελματικές αποφάσεις.
  • Αναλάβετε την ευθύνη των επιλογών σας: πάρτε αποφάσεις με βάση τα προσωπικά σας κριτήρια και προσπαθήστε να περιορίσετε τους φόβους σας. Αποφασίστε για τον εαυτό σας, δείτε τα επιχειρήματά σας και αναλάβετε την ευθύνη ακόμα και αν δεν συμφωνούν όλοι μαζί σας.
  • Προσπαθήστε να κατανοήσετε ότι δεν υπάρχει «λάθος» και «σωστό»: παίρνετε μια απόφαση με βάση αυτά που πιστεύετε και νιώθετε τη συγκεκριμένη στιγμή. Ακόμα και αν η σκέψη σας αλλάξει στο μέλλον, να θυμάστε ότι η κάθε σας απόφαση σας γέμισε με πολύτιμες εμπειρίες, σας βοήθησε να εξελιχθείτε και να γίνετε αυτό που είστε σήμερα. Έγκειται στη δική σας οπτική να δείτε τη θετική όψη των καταστάσεων και να μη θεωρήσετε «χαμένο χρόνο» ή «λάθος» καταστάσεις που κάποτε αποτέλεσαν επιλογή σας.

Να είστε καλά και να ζείτε τις επιλογές σας!

τάνια