Κατηγορίες
Προσωπική εξέλιξη

Τα θετικά «όχι»

Η άρνηση έχει τη δύναμη να μας κάνει να νιώθουμε δυσάρεστοι, αγενείς ή ακόμα και ανεπαρκείς απέναντι στους άλλους. Δεν είναι λίγες οι φορές που αποφεύγουμε να αρνηθούμε μια δουλειά, μια πρόταση ή πρόσκληση, το χρόνο μας, τη παρουσία και την καλή μας διάθεσή προκειμένου να ικανοποιήσουμε κάποιο άλλο πρόσωπο. Παραμελούμε ή αγνοούμε τις προσωπικές μας ανάγκες γιατί έτσι πιστεύουμε ότι θα γίνουμε αποδεκτοί και αρεστοί από τους άλλους. Η ανάγκη για επιβεβαίωση και αποδοχή, πολλές φορές, υπερτερεί των υπολοίπων.

blog-εικόνα-θετικά όχιΗ άρνηση έχει τη δύναμη να μας κάνει να νιώθουμε δυσάρεστοι, αγενείς ή ακόμα και ανεπαρκείς απέναντι στους άλλους. Δεν είναι λίγες οι φορές που αποφεύγουμε να αρνηθούμε μια δουλειά, μια πρόταση ή πρόσκληση, το χρόνο μας, τη παρουσία και την καλή μας διάθεσή προκειμένου να ικανοποιήσουμε κάποιο άλλο πρόσωπο. Παραμελούμε ή αγνοούμε τις προσωπικές μας ανάγκες γιατί έτσι πιστεύουμε ότι θα γίνουμε αποδεκτοί και αρεστοί από τους άλλους. Η ανάγκη για επιβεβαίωση και αποδοχή, πολλές φορές, υπερτερεί των υπολοίπων.

Είναι λογικό να αποζητούμε την αποδοχή και την επιβράβευση. Ως κοινωνικά όντα αλληλεπιδρούμε με άλλα άτομα, σχετιζόμαστε και διαμορφώνουμε αντίληψη για εκείνους αλλά και για τον εαυτό μας. Για το λόγο αυτό, τα όρια ανάμεσα στο «όχι, δε θέλω» και στην «άρνηση» είναι συχνά δυσδιάκριτα. Είναι ωφέλιμο να μάθουμε να λέμε «όχι, δε θέλω» όταν κάτι δε συμβαδίζει με τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας, αλλά δεν ωφελεί σε τίποτα η μόνιμη και επιθετική άρνηση, η έλλειψη έκφρασης συναισθημάτων και η καχυποψία.

Σε ποιες περιπτώσεις αποφεύγουμε να αρνηθούμε; Όταν θέλουμε να αποφύγουμε αντιπαραθέσεις, όταν επιδιώκουμε να είμαστε αγαπητοί, όταν θέλουμε να δείχνουμε «καλό πρόσωπο», όταν πιστεύουμε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό να εκφράσουμε τη γνώμη μας εκείνη τη στιγμή, όταν προσπαθούμε να είμαστε πάντα διαθέσιμοι και να δίνουμε λύση στα προβλήματα των άλλων. Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω είναι η υποτίμηση της προσωπικής αξίας του ατόμου και η πεποίθηση ότι μπορεί κανείς να γίνει αρεστός μόνο όταν ικανοποιεί τις επιθυμίες των άλλων.

Μπορούμε να εξασκηθούμε στο να λέμε «όχι»;

  • Ξεχωρίστε και διαχωρίστε τις ανάγκες σας από των άλλων: προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στις προσωπικές σας επιθυμίες και ανάγκες ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν οι υπόλοιποι μαζί σας.
  • Εκφράστε ξεκάθαρα και ευγενικά τις επιθυμίες σας: πείτε με σαφήνεια αυτό που χρειάζεστε χωρίς να γίνετε επιθετικοί ή αγενείς. Έχετε το δικαίωμα να νιώθετε διαφορετικά από τους υπόλοιπους, πράγμα που ισχύει και για εκείνους. Μείνετε στη λειτουργική έκφραση των συναισθημάτων και όχι στην επιθετικότητα.
  • Θέστε και σεβαστείτε τα όριά σας: κατανοήστε μέχρι ποιο σημείο μπορείτε να φτάσετε χωρίς να καταπιέσετε τον εαυτό σας και επιμείνετε σε αυτό. Πρώτοι εσείς οφείλετε να σέβεστε τα όριά σας ώστε να ακολουθήσουν και οι γύρω σας.
  • Ζητήστε βοήθεια όπου χρειάζεται: ούτε μπορούμε ούτε χρειάζεται να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας. Ζητήστε βοήθεια όταν πιστεύετε ότι τη χρειάζεστε, δεν είναι ένδειξη αδυναμίας.
  • Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή σας και εξασκήστε το δικαίωμά σας να αποφασίζετε για τον εαυτό σας: προσπαθήστε να κατανοήσετε ότι αξίζετε να σας αγαπούν, να σας σέβονται και να σας αποδέχονται για αυτό που είστε και όχι απλά επειδή προσφέρετε αυτό που σας ζητούν. Μπορείτε να αποφασίσετε για τον εαυτό σας σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και όχι πάντα με γνώμονα αυτό που αρέσει σε κάποιον άλλον.
  • Πάρτε το χρόνο σας, όταν χρειάζεται, για να αποφασίσετε: αν νιώθετε ότι ο χρόνος μέσα στον οποίο πρέπει να δώσετε μια απάντηση δεν είναι αρκετός, ζητήστε λίγο περισσότερο. Αναγνωρίστε τους δικούς σας ρυθμούς και επιδιώξτε να βρείτε λύση που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές.
  • Αναλάβετε την ευθύνη και αποφύγετε τις δικαιολογίες: εκφράστε απλά αυτό που θέλετε χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσετε γιατί νιώθετε έτσι.
  • Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας: αισθανθείτε άνετα με την απόφασή σας και μη νιώθετε ενοχές μπροστά στις αντιδράσεις των άλλων.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που δυσκολεύονται να πουν «όχι», να θυμάστε ότι η προσφορά συναισθήματος είναι πολύ σημαντική και όμορφη διαδικασία. Μη ξεχνάτε, όμως, ότι κάθε άνθρωπος είναι σημαντικός γιατί είναι διαφορετικός και κυρίως τη δική σας ανάγκη να γίνετε αποδέκτης συναισθημάτων και φροντίδας.

Να είστε καλά!

τάνια

 

Μία απάντηση στο “Τα θετικά «όχι»”