Κατηγορίες
Προσωπική εξέλιξη

Ψυχολογία των καλοκαιρινών διακοπών

Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και η περίοδος των διακοπών για τους περισσότερους πλησιάζει. Τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της εποχής δεν αποτελούν σύμμαχό μας, όμως μικρές εξορμήσεις ή απλά διαφοροποιήσεις στο καθημερινό πρόγραμμα μπορούν να συμβούν, εντάσσοντάς μας σε κλίμα διακοπών. Τα συναισθήματα και οι εικόνες που συνήθως έρχονται στο μυαλό μας στο άκουσμα της λέξης «διακοπές» είναι ξεκούραση, χαλάρωση, απομάκρυνση από τη ρουτίνα και τα προβλήματα, ιδανικά τοπία και συντροφικότητα ή οικογενειακή θαλπωρή. Για τον καθένα από εμάς οι εικόνες, οι συνθήκες, οι προτιμήσεις διαφοροποιούνται, εφόσον μιλάμε πάντα για μοναδικές και ξεχωριστές προσωπικότητες, όμως η ανάγκη για ξεκούραση και εναλλαγή καθημερινών δραστηριοτήτων χαρακτηρίζει τους περισσότερους.

blog-εικόνα-καλοκαιρινές διακοπέςΒρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και η περίοδος των διακοπών για τους περισσότερους πλησιάζει. Τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της εποχής δεν αποτελούν σύμμαχό μας, όμως μικρές εξορμήσεις ή απλά διαφοροποιήσεις στο καθημερινό πρόγραμμα μπορούν να συμβούν, εντάσσοντάς μας σε κλίμα διακοπών. Τα συναισθήματα και οι εικόνες που συνήθως έρχονται στο μυαλό μας στο άκουσμα της λέξης «διακοπές» είναι ξεκούραση, χαλάρωση, απομάκρυνση από τη ρουτίνα και τα προβλήματα, ιδανικά τοπία και συντροφικότητα ή οικογενειακή θαλπωρή. Για τον καθένα από εμάς οι εικόνες, οι συνθήκες, οι προτιμήσεις διαφοροποιούνται, εφόσον μιλάμε πάντα για μοναδικές και ξεχωριστές προσωπικότητες, όμως η ανάγκη για ξεκούραση και εναλλαγή καθημερινών δραστηριοτήτων χαρακτηρίζει τους περισσότερους.

Για τους λόγους αυτούς είναι σημαντικό, η έννοια των διακοπών να τηρείται και να εφαρμόζεται. Το σώμα, το πνεύμα και η ψυχή έχουν ανάγκη τη διακοπή των έντονων ρυθμών λειτουργίας, ώστε να ξεκουραστούν, να αποστασιοποιηθούν και να επανέλθουν με όρεξη και κουράγιο.

blog-εικόνα-καλοκαιρινές διακοπές 2

  • Οργανώστε τις διακοπές σας και ονειρευτείτε: για πολλούς η προετοιμασία και η προσμονή είναι το ωραιότερο κομμάτι. Τους γεμίζει χαρά, ανυπομονησία και ενθουσιασμό.
  • Κάντε διακοπές με όποια μέσα διαθέτετε: δώστε περισσότερη σημασία στις εσωτερικές σας ανάγκες και όχι στα υλικά αγαθά που μπορεί να σας στερεί η οικονομική κρίση. Η ξεκούραση, οι παρέες, η ενασχόληση με πράγματα που σας ευχαριστούν, η συναισθηματική εγγύτητα με την οικογένειά σας και ο κοινός χρόνος μπορούν να πραγματοποιηθούν οπουδήποτε.
  • Αποφύγετε σημαντικές αποφάσεις που σας αγχώνουν, σας πιέζουν, σας μπλοκάρουν: χαρίστε χρόνο στον εαυτό σας να ξεκουραστεί, να ηρεμήσει και να δει τα πράγματα με ψυχραιμία.
  • Αφεθείτε και ακούστε τις προσωπικές σας ανάγκες: επιλέξτε τον τρόπο και το μέρος των διακοπών σύμφωνα με αυτό που σας ευχαριστεί ανεξάρτητα αν αρέσει στους περισσότερους ή αν αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
  • Απολαύστε αυτό που ζείτε με ανεμελιά και χαρά: χαμογελάστε, διασκεδάστε, κερδίστε νέες εμπειρίες και εικόνες. Εξερευνήστε το μέρος που βρίσκεστε, ασχοληθείτε με πράγματα που καθημερινά προσπερνάτε ή δεν βρίσκετε το χρόνο να κάνετε.
  • Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από τις διακοπές σας: μην απαιτήσετε να καλυφθεί κάθε ανάγκη που προέκυψε από ολόκληρο τον χρόνο που πέρασε ή να είναι όλες οι συνθήκες ιδανικές. Η ακύρωση των προσδοκιών σας, όσο περνούν οι μέρες, θα σας γεμίζει με στρες και απογοήτευση γιατί δεν καταφέρατε να πετύχετε αυτό που σχεδιάσατε. Όταν θα επιστρέψετε η κούραση θα είναι εντονότερη.

blog-εικόνα-καλοκαιρινές διακοπές 3Όπου και αν είστε κάντε ένα διάλλειμα. Οι υποχρεώσεις, τα άγχη, οι δουλειές θα υπάρχουν πάντα αν δεν αποφασίζουμε να δίνουμε στον εαυτό μας διαφορετικές εμπειρίες, ευτυχισμένες στιγμές ξεγνοιασιάς. Η χαρά, η ξεκούραση και η απόλαυση του χρόνου μας δεν είναι ασήμαντες πολυτέλειες. Είναι ανάγκη, είναι δικαίωμα και το αξίζουμε.

Καλό καλοκαίρι!

Χαρείτε, διασκεδάστε, ξεκουραστείτε και χαλαρώστε!

Να είστε πάντα καλά!

τάνια

blog-εικόνα-καλοκαιρινές διακοπές 4

blog-εικόνα-καλοκαιρινές διακοπές 5