Κατηγορίες
Προσωπική εξέλιξη

Αρνητικά συναισθήματα

Ο ρόλος των συναισθημάτων είναι να μας πληροφορούν για την κατάσταση που βιώνουμε μια δεδομένη χρονική στιγμή ή μια περίοδο. Πρόκειται για την έκφραση της ψυχής και του σώματος πολλές φορές, απέναντι σε καταστάσεις, σε γεγονότα, στην πραγματικότητά μας. Ο τρόπος που βιώνουμε κάθε κατάσταση σχετίζεται με την οπτική που επιλέγουμε να «δούμε» τα πράγματα. Τα συναισθήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια κάθε φορά εξαρτώνται από το πόσο θετικά η αρνητικά αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Πόσο εφικτό, όμως, είναι να μην σκεφτόμαστε αρνητικά; Πόσο ρεαλιστικό είναι να πιστεύουμε ότι όλα είναι δικές μας επιλογές;

Ο ρόλος των συναισθημάτων είναι να μας πληροφορούν για την κατάσταση που βιώνουμε μια δεδομένη χρονική στιγμή ή μια περίοδο. Πρόκειται για την έκφραση της ψυχής και του σώματος πολλές φορές, απέναντι σε καταστάσεις, σε γεγονότα, στην πραγματικότητά μας. Ο τρόπος που βιώνουμε κάθε κατάσταση σχετίζεται με την οπτική που επιλέγουμε να «δούμε» τα πράγματα. Τα συναισθήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια κάθε φορά εξαρτώνται από το πόσο θετικά η αρνητικά αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Πόσο εφικτό, όμως, είναι να μην σκεφτόμαστε αρνητικά; Πόσο ρεαλιστικό είναι να πιστεύουμε ότι όλα είναι δικές μας επιλογές;

Σκοπός μας δεν είναι, σε καμία περίπτωση, να εξαφανίσουμε τα συναισθήματα ακόμα και όταν πρόκειται για αρνητικές σκέψεις που μας ταλαιπωρούν και μας βασανίζουν. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, δεν θα ήταν εφικτό εφόσον μιλάμε για ανθρώπινες φυσιολογικές αντιδράσεις και όχι για παθολογικές ή μηχανικές καταστάσεις. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε λειτουργικά τα συναισθήματά μας πράγμα που προϋποθέτει αρχικά την αναγνώριση και την αποδοχή τους.

Ποια είναι τα αρνητικά συναισθήματα;

Ο θυμός, το μίσος, το άγχος, η αγωνία, η θλίψη, η κακία, η ζήλια, η στεναχώρια, η ντροπή, οι ενοχές, ο φόβος, η αδικία, η δυσφορία, ο πόνος και όλες οι σχετιζόμενες με αυτά σκέψεις αποτελούν μερικά από τα αρνητικά συναισθήματα. Η ύπαρξή τους μας πληροφορεί για κάτι αρνητικό, μας προειδοποιεί ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε βγαίνει εκτός της πορείας και του σκοπού μας που δεν είναι άλλος από την ευτυχία, τη χαρά, τη γαλήνη, την ισορροπία. Υπάρχουν όμως και δεν ωφελεί να τα αποκρύπτουμε ή να τα προσπερνάμε. Πολλές φορές έχουμε υπερβολικές προσδοκίες από τη ζωή μας, περιμένουμε ότι όλα θα έρθουν όπως τα έχουμε ονειρευτεί και η ακύρωση των προσδοκιών συνεπάγεται μεγάλο πόνο και άγχος.

Άλλοτε παρασυρόμαστε από πρότυπα που περνούν τα μέσα ή από τον κοινωνικό περίγυρο που προσδοκά να εκπληρώσουμε αξίες που έθεσε. Κάθε επιτυχία είναι αποδεκτή και σηματοδοτεί ευχάριστα και όμορφα συναισθήματα. Αντίθετα, οποιαδήποτε αποτυχία, θλίψη, αγωνία αντιμετωπίζονται με κακομεταχείριση και κριτική. Τι γίνεται όμως όταν η πραγματικότητα μας διαψεύδει; Δυσάρεστες και δυσλειτουργικές σκέψεις παίρνουν τη σκυτάλη, μας αποσυντονίζουν, μας ακινητοποιούν, δυσχεραίνουν την καθημερινότητα. Οι στόχοι που θέσαμε δεν έχουν επιτευχθεί, τα όνειρα ακυρώνονται και η πίκρα μας κατακλύζει.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίζουμε θετικά τις καταστάσεις;

  •  Δοκιμάστε να δείτε τα πράγματα αντίστροφα: αποφύγετε να δείτε αρνητικά τις καταστάσεις και εστιάστε στην ευκαιρία που σας δίνεται μέσα από το αρνητικό συναίσθημα που βιώνετε. Δέχεστε ένα μήνυμα και μπορείτε να το αποκωδικοποιήσετε. Προσπαθήστε να κατανοήσετε το συναίσθημά σας, να εντοπίσετε από πού προέρχεται και να εξελιχθείτε μέσα από αυτό γνωρίζοντας κάτι περισσότερο για τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας.
  • Χαμογελάστε: βρείτε τις στιγμές που μπορείτε να χαμογελάσετε και μη χάνετε την ευκαιρία να προσφέρετε στον εαυτό σας λίγη χαρά. Κάτι απλό, κάτι μικρό μπορεί να φέρει το χαμόγελο που τόσο χρειαζόμαστε. Ο εαυτός σας θα σας ανταμείψει.
  • Ασκηθείτε: η φροντίδα της διατροφής και της καλής σωματικής κατάστασης αυξάνει την αυτοπεποίθηση και συντελεί στην έκκριση ορμονών που ανεβάζουν τη διάθεση.
  • Εντάξτε στην καθημερινότητα πράγματα που σας ευχαριστούν: η καθημερινότητα είναι σκληρή, κουραστική και συχνά έρχεται η ρουτίνα που καταστρέφει την καλή διάθεση και τα θετικά συναισθήματα. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο σε πράγματα που σας γεμίζουν, σας ευχαριστούν και σας ενθουσιάζουν.
  • Δημιουργήστε: ακόμα και αν πρόκειται για κάτι απλό, το οποίο προσπερνάμε αβίαστα στην καθημερινότητα. Μια κατασκευή, ένα ωραίο γεύμα, μια αλλαγή στο σπίτι, η προετοιμασία για μια βραδιά με φίλους μπορούν να φέρουν χαρά και ενθουσιασμό.
  • Αντιμετωπίστε ρεαλιστικά τα πράγματα: αποδεχτείτε κάθε πλευρά της ζωής και κατανοήστε ότι κάθε συναίσθημα έχει τη δική του αξία. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους που μπορείτε να πετύχετε ώστε να μην απογοητεύεστε σε ενδεχόμενη αποτυχία. Αξιολογήστε τον εαυτό σας και φερθείτε του με σεβασμό βάζοντας τους δικούς σας προσωπικούς στόχους, τα δικά σας όρια, κατανοώντας τις δικές σας ανάγκες.

Θυμηθείτε ότι κάθε συναίσθημα έχει λόγο ύπαρξης. Μην τα αμελείτε, τα αποκρύπτετε, τα προσπερνάτε. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να τα βιώσει και να τα κατανοήσει, ασχοληθείτε με αυτό που σας προβληματίζει και σας ταλαιπωρεί χωρίς να διακόπτετε οποιαδήποτε άλλη σημαντική δραστηριότητα. Η ζωή, άλλωστε προχωρά και με τα καλά και με τα κακά. Ας είμαστε αυτοί που θα επιλέξουμε τη θετική της πλευρά και θα τη νιώσουμε σε κάθε πτυχή της. Όσο περισσότερο εξασκούμε κάτι τόσο το ενδυναμώνουμε. Ας εξασκήσουμε, λοιπόν, τη συνείδησή μας στην κατανόηση των συναισθημάτων μας και στην αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων με θετικές, θα έρθει η στιγμή που θα αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ηρεμία και σοφία όσα μας συμβαίνουν.

Καλή συνέχεια και μη ξεχνάτε ότι είστε μοναδικοί!

τάνια

3 απαντησεις στο “Αρνητικά συναισθήματα”

Τελικα ειναι πολυ ομορφο να ανακαλυπτεις τον εαυτο σου ακομα και μεσα απο τα λαθη σου,και ειναι πολυ συγκινητικο να σε βοηθαειι σ,αυτο ενας νεος ανθρωπος που μπορει να εχει την ηλικια του παιδιου σου, οπως εσυ Τανια, που σε γνωριζω σημερα μεσα απο την σελιδα σου, αφου δεν ετυχε ακομα να σε συναντησω στο σπιτι σου, οσες φορες βρεθηκα εκει επισκεπτομενη τους καλους σου γονεις που ειναι φιλοι μου.θελω να σε επαινεσω για τη δουλεια σου που μαρτυρουν εναν ανθρωπο ωριμο και καλλιεργημενο, που εκτος απο την επιστημονικη του καταρτηση δειχνει να τον απασχολει σοβαρα η δουλεια του, αφου με τοση αγαπη και σεβασμο για τους αναγνωστες σου μοιραζεσαι την τεχνη να ζεις και να χαιρεσαι τη ζωη που ετσι κι,αλλιως ειναι δωρο.

Κυρία Μαρία σας ευχαριστώ θερμά για τα ιδιαίτερα και συγκινητικά σας λόγια. Ελπίζω να καταφέρουμε να βρεθούμε την επόμενη φορά, θα χαρώ πολύ να τα πούμε από κοντά. Να είστε πάντα καλά.