Οι ανθρώπινες σχέσεις στο εργασιακό περιβάλλον καθορίζουν την ομαλή λειτουργία της επαγγελματικής δραστηριότητας, την παραγωγικότητα, αλλά και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Πόσες φορές δεν «κουβαλάμε» την ένταση και τα προβλήματα της δουλειάς στο σπίτι μεταφέροντάς τα και στις υπόλοιπες καθημερινές δραστηριότητες; Πόσο συχνά παραπονιόμαστε για τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που μας απομένει ώστε να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με κάτι που μας ικανοποιεί; Η ρουτίνα και η καθημερινή τριβή μετατρέπουν, πολλές φορές, την εργασία σε «καταναγκαστικό έργο» και πολλούς από τους συναδέλφους σε άτομα που δεν θα θέλαμε να συναναστραφούμε και εκτός εργασιακού χώρου.
Στην εργασία μας καλούμαστε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, τους οποίους, πιθανόν, να μην επιλέγαμε για παρέα ή να μην μας επέλεγαν εκείνοι, αναγκαζόμαστε να δεχτούμε κριτική, καθυστερήσεις ή να υπερπηδήσουμε εμπόδια που μας θέτουν είτε σκόπιμα είτε άθελά τους. Ανάλογα με τη θέση που κατέχει κανείς, ίσως χρειαστεί να οργανώσει και να συντονίσει μια ομάδα, ένα σχέδιο, μια δραστηριότητα. Η αντιμετώπιση και η διαχείριση όλων των παραπάνω, όμως, αποδεικνύουν τον αποτελεσματικό, περιζήτητο και καλό εργαζόμενο, καθώς τα τυπικά προσόντα αποκλειστικά δεν αρκούν. Επιπλέον καθιστούν ομαλότερη την καθημερινότητα, αυξάνοντας την ευχαρίστηση του ατόμου από τη ζωή του.
Πώς μπορούμε να συμπεριφερόμαστε στον επαγγελματικό χώρο;
- Παρατηρήστε τον εαυτό σας και τη συμπεριφορά σας: διακρίνετε ότι είστε άκαμπτοι στις θέσεις σας; Ότι έχετε κάποια χαρακτηριστικά που λειτουργούν ως εμπόδια στις επαγγελματικές σας σχέσεις; Συμπεριφέρεστε αλαζονικά και εγωιστικά; Θέλετε να γίνονται όλα με τον δικό σας τρόπο; Προσπαθήστε να δείτε με τα μάτια των συναδέλφων σας και σκεφτείτε πόσο διαφορετικός και μοναδικός είναι κάθε άνθρωπος.
- Αξιοποιήστε τη δύναμη της διαφορετικότητας: σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν διαφορετικές οπτικές και απόψεις, πόσο ωφέλιμο είναι να αντικρίζουν μια κατάσταση πολλές διαφορετικές ματιές. Αξιοποιήστε ιδέες και προτάσεις της ομάδας με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας και την προώθηση της δουλειάς που έχετε αναλάβει.
- Βρείτε τον σωστό άνθρωπο για την κατάλληλη θέση: αν κατέχετε ηγετική θέση στη δουλειά σας ή έχετε αναλάβει τη δημιουργία και οργάνωση μιας ομάδας για την ολοκλήρωση μιας εργασίας, εκτιμήστε τα δυνατά σημεία των συναδέλφων σας. Κάθε άνθρωπος έχει δυνατότητες και ταλέντα, κάποιος είναι οργανωτικός, άλλος ευρηματικός ή ταχύς ενώ ένας τρίτος μπορεί να είναι επικοινωνιακός. Αν ο καθένας απορροφηθεί στην κατάλληλη θέση, έχοντας την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του, τότε θα υπάρχουν οφέλη και πρόοδος.
- Βρείτε κίνητρα για εσάς ή για τους συναδέλφους σας: δημιουργήστε ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας με ειλικρινείς και αποδεκτές σχέσεις. Ακούστε τη γνώμη τους και εξετάστε τα κριτήριά τους. Μέσα από τη συζήτηση και την παραγωγική διαπραγμάτευση μπορείτε να καταλήξετε σε λύσεις που θα σας ικανοποιούν και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα.
- Εκπαιδευτείτε και βελτιώστε τυπικές και προσωπικές δεξιότητες: ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο της κρίσης η προσωπική εξέλιξη του καθενός ξεχωριστά μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, αφού καταφέρνουμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις, να ακολουθήσουμε την εξέλιξη των επαγγελματικών αντικειμένων, αλλά και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε καθημερινά, αναπτύσσοντας έτσι την ποιότητα της ζωής μας.
- Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και αντιμετωπίστε καταστάσεις κρίσης: πολλές φορές αισθάνεται κανείς αδικημένος από συναδέλφους ή προϊσταμένους. Νιώθει ότι ο κόπος και η δουλειά του δεν εκτιμώνται, ότι θίγεται η αξιοπρέπεια ή οι ικανότητές του. Άλλες φορές, πάλι, η κούραση και η ένταση της δουλειάς μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό και εντάσεις, Προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι μπροστά σε αυτές τις συνθήκες ώστε να μη χάσετε το δίκιο σας με τον ακραίο τρόπο αντίδρασής σας αλλά και να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις. Δεν είναι σπάνιο να παρερμηνεύουμε τα λόγια του συνομιλητή μας όταν είμαστε αρνητικά φορτισμένοι ή δεν έχουμε την υπομονή να τον ακούσουμε προσεκτικά.
- Κατανοήστε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούν όλοι μαζί σας ή εσείς μαζί τους: δεν είναι λίγες οι φορές που η αντιπαράθεση, η αγένεια ή η διαφορετική άποψη μας πληγώνουν και οδηγούν σε προστριβές. Δεν είναι εφικτό να συμφωνούν όλοι μαζί μας ούτε μπορούμε να επιβάλλουμε μόνο τις δικές μας απόψεις. Γίνετε παράδειγμα για τους συναδέλφους με αρνητική συμπεριφορά, επιδεικνύοντας ψυχραιμία, ευγένεια και κλίμα καλής διάθεσης. Η θετική συμπεριφορά είναι αδιαμφισβήτητο προσόν, ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη διαχείριση-επίλυση κρίσεων και θελκτικό για όσους σας συναναστρέφονται.
- Πάρτε πρωτοβουλίες και αντιμετωπίστε θετικά το επάγγελμά σας: ακόμα και αν δεν ασκείτε το επάγγελμα που έχετε ονειρευτεί ή οι συνθήκες της καθημερινότητας σας «προσγείωσαν» σε μια πραγματικότητα που δεν σας ικανοποιεί πλήρως, προσπαθήστε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Μην ξεχνάτε ότι η παραμονή στον εργασιακό χώρο καταλαμβάνει πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας και αξίζει να το κάνουμε ευχάριστο και δημιουργικό. Πάρτε πρωτοβουλίες συζητώντας πάντα με προϊσταμένους, υφισταμένους και συναδέλφους, αναπτύξτε ιδέες και χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για καινοτόμες προτάσεις και λύσεις.
Μέσα στην οικονομική κρίση ή την κρίση αξιών, για πολλούς, θα ήταν ωφέλιμο να βελτιώσουμε την παραγωγικότητά μας στους χώρους εργασίας, να αναπτύξουμε και να καλλιεργήσουμε τις προσωπικές μας δεξιότητες αλλά και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα βρεθούν δυσκολίες στον δρόμο μας, αξίζει να θυμόμαστε ότι έχουμε το δικαίωμα των επιλογών και η συνειδητοποίηση των καταστάσεων είναι πάντα το πρώτο και σημαντικό βήμα για να τις αλλάξουμε.
Καλή συνέχεια σε ότι κάνετε, να περνάτε όμορφα!