Κατηγορίες
Προσωπική εξέλιξη

Προσδοκίες. Τι περιμένουμε από τη ζωή μας και πότε απογοητευόμαστε;

Προσδοκίες…… μια λέξη που γεννάει τόσες σκέψεις! Που δημιουργεί τόσα συναισθήματα – άγχος, χαρά , απογοήτευση, ανυπομονησία. Τι περιμένουμε εμείς από τη ζωή μας; Τι περιμένουν οι άλλοι από εμάς; Πόσο διακριτά είναι τα όρια ανάμεσα στις δικές μας επιθυμίες και σε αυτό που οι άλλοι θέλουν για εμάς; Πώς το αντιμετωπίζουμε και πόσο μας επηρεάζει;

Προσδοκίες…… μια λέξη που γεννάει τόσες σκέψεις! Που δημιουργεί τόσα συναισθήματα–άγχος, χαρά, απογοήτευση, ανυπομονησία. Τι περιμένουμε εμείς από τη ζωή μας; Τι περιμένουν οι άλλοι από εμάς; Πόσο διακριτά είναι τα όρια ανάμεσα στις δικές μας επιθυμίες και σε αυτό που οι άλλοι θέλουν για εμάς; Πώς το αντιμετωπίζουμε και πόσο μας επηρεάζει;

Η ζωή είναι απαιτητική, όσο μεγαλώνουμε μεγαλώνουν οι ευθύνες, οι απαιτήσεις, οι προσδοκίες. Οι δικές μας και των άλλων, των σημαντικών άλλων. Των προσώπων εκείνων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας (πατέρας, μητέρα, αδέλφια, συγγενείς, κοντινοί φίλοι) Η ίδια η κοινωνία επιβάλλει πρότυπα, βαθιά ριζωμένα στις συνειδήσεις που δύσκολα μπορούμε να αποτινάξουμε, να κρίνουμε ή να εναντιωθούμε. Και αν για κάποιο λόγο δεν τα ακολουθήσουμε; Αν δεν συμβούν σε όλους με τον ίδιο τρόπο ή την ίδια στιγμή; Τι κάνουμε; Ποια συναισθήματα δημιουργούνται; Ακύρωση, άγχος, αγωνία, τίποτα από όλα αυτά ή όλα μαζί;

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, γεννιέται και μεγαλώνει μέσα στην οικογένεια, πηγαίνει σχολείο–η μικρογραφία της κοινωνίας όπως συνηθίζουμε να λέμε–αναπτύσσει σχέσεις και δεσμούς με άλλα άτομα, συνυπάρχει, συναναστρέφεται, συγκρίνει και συγκρίνεται. Πολλές φορές γονείς και δάσκαλοι παροτρύνουν τα παιδιά να μιμηθούν άλλα παιδιά με καλύτερες σχολικές επιδόσεις, με ταλέντα και ικανότητες, παιδιά που κοινωνικοποιούνται ευκολότερα και είναι περισσότερο αρεστά στους πολλούς. Έπειτα, πρέπει να σπουδάσουν ή να μάθουν μια τέχνη που θα τους εξασφαλίσει ένα επάγγελμα ικανό να τους παρέχει τα προς το ζην (γιατί οι εποχές είναι δύσκολες … αλλά το ότι παραπάνω καλοδεχούμενο) Στη συνέχεια να ερωτευτούν, να παντρευτούν, να κάνουν δικά τους παιδιά και να δημιουργήσουν τη δική τους ευτυχισμένη οικογένεια.

Ας σταματήσουμε λίγο ……….. ας κάνουμε λίγη ησυχία ……. να ακούσουμε την ψυχή μας, τη φωνή που υπάρχει μέσα μας αλλά δεν ακούγεται μέσα στο άγχος και τον πανικό, τις ανάγκες, τις επιθυμίες μας. Όλα τα παραπάνω είναι τόσο όμορφα! Η ζωή με τις χαρές και τις ομορφιές, η αξία της οικογένειας, η ικανοποίηση που αντλείται από την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Για πολλούς αποτελούν το νόημα της ζωής, ισχυρίζονται πως ο άνθρωπος δεν ολοκληρώνεται αν δεν τα ζήσει, αν δεν τα κατακτήσει! Κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι είναι πράγματι έτσι. Όμως ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέξει αυτά που ο ίδιος προσδοκά, εκείνα που επιθυμεί. Έχει δικαίωμα να επιλέξει τη δική του στιγμή και τη δική του προσωπική πορεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο διαφορετικοί και ξεχωριστοί είμαστε όλοι μας και πόσο μαγικό είναι το παζλ που συνθέτουμε. Ας χαρούμε τις προσωπικές μας στιγμές, τη στιγμή που θα έρθουν, τη στιγμή που θα επιλέξουμε εμείς οι ίδιοι. Μόνο έτσι θα τις απολαύσουμε, μόνο τότε θα είναι ολοκληρωτικά δικές μας.

Πότε απογοητευόμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε;

Γνωρίζω πολύ καλά ότι καμία αλλαγή στη ζωή δεν είναι εύκολη. Πολλές φορές πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια για να εξωτερικεύσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες και να μείνουμε αλώβητοι από κακόβουλα σχόλια ατόμων του ευρύτερου περιβάλλοντος μας που σκοπό έχουν να κρίνουν χωρίς δεύτερη σκέψη ή ακόμα και χωρίς ίχνη αυτογνωσίας. Ποιος μπορεί, όμως, να φροντίσει καλύτερα τον εαυτό μας από εμάς τους ίδιους; Ποιος θα μας αγαπήσει και θα μας σεβαστεί αν δεν του δείξουμε εμείς τον δρόμο; Ας μην ξεχνάμε ότι η εξωλεκτική επικοινωνία πάντα μας προδίδει και ο τρόπος που βλέπουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας γίνεται οδηγός και για τους άλλους. Απογοητευόμαστε και πολλές φορές πληγωνόμαστε όταν ακούμε ότι δεν τα καταφέραμε πολύ καλά, όταν ξεπερνάμε τα χρονικά όρια που θέτουμε, όταν συγκρινόμαστε με άλλους και δεν έχουμε επιτύχει τους ίδιους στόχους, όταν βλέπουμε την απογοήτευση στα πρόσωπα τρίτων. Ας δούμε μερικούς απλούς τρόπους που θα αποτελέσουν έναυσμα για μια πιο θετική ματιά του εαυτού μας.

  • Θέστε κοντινούς και ρεαλιστικούς στόχους: η επίτευξή τους μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και μας ωθεί να συνεχίσουμε. Αντιθέτως, αν οι στόχοι μας είναι μακροπρόθεσμοι και μη ρεαλιστικοί μας κουράζουν και μας αποθαρρύνουν.
  •  Κάντε όνειρα και προσπαθήστε να τα πραγματοποιήσετε: φανταστείτε τον εαυτό σας σε λίγα χρόνια από τώρα. Πώς θα θέλατε να είναι; Πώς φαντάζεστε τη ζωή σας; Τι επιλογές έχετε που θα σας βοηθήσουν να οργανωθείτε και να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας;
  • Δεν ωφελεί να εγκλωβίζεστε στο παρελθόν: το παρελθόν μας έκανε αυτό που είμαστε σήμερα, μας προσέφερε εμπειρίες και γνώση. Χειριστήκαμε έτσι τις καταστάσεις γιατί αυτό πιστεύαμε ότι είναι το σωστό εκείνη τη στιγμή. Είμαστε στο παρόν και κοιτάμε το μέλλον. Αυτό που δεν πρέπει να συμβεί είναι να μετανιώσουμε για άλλη μια φορά κοιτώντας από το μέλλον προς τα πίσω.
  • Σας αξίζει επιβράβευση: είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας. Τις περισσότερες φορές θυμόμαστε μόνο όσα δεν έχουμε κάνει. Σίγουρα έχουμε επιτύχει πολλά, σίγουρα έχουμε ταλέντα και δεξιότητες. Αρκεί να τα αναζητήσουμε και να συγχαρούμε τον εαυτό μας για αυτό!

Να είστε καλά και να αφουγκράζεστε τις ανάγκες σας!

τάνια

Σχολιάστε ελεύθερα και χωρίς προκαταλήψεις: